• Imprimeix

Centenari del Palau de Justícia de Barcelona

L'any 2008 es commemorà el centenari del Palau de Justícia de Barcelona

Palau de Justícia

L'11 de juny de 1908 es va inaugurar el Palau de Justícia. La construcció de l'edifici es va allargar durant dues dècades.

La construcció del Palau, iniciada a final del segle XIX, responia a la voluntat d'agrupar totes les dependències de l'Administració de justícia de Catalunya en un sol edifici. Així, la Diputació i l'Ajuntament de Barcelona van encarregar als arquitectes Josep Domènech i Estapà (1851-1931) i Enric Sagnier i Villavecchia (1858-1931),  el disseny d'aquest edifici judicial, en el marc del corrent artístic i arquitectònic del noucentisme.

Els dos arquitectes van treballar amb artistes com ara Agustí Querol, Josep Maria Sert, Enric Simonet o Joan Llimona, dels quals hi ha una cinquantena d'escultures a la façana de l'edifici. L'interior es va decorar amb pintures murals fetes especialment per a cada racó del Palau. Els vitralls són obra de la casa Rigalt i Granell i Maeujean de París.

Una exposició i un llibre commemoren l'aniversari

Entre els actes de commemoració del centenari del Palau de Justícia de Barcelona en va destacar l'exposició, que va tenir lloc al Museu d'Història de Catalunya del 15 de setembre al 9 de novembre. La mostra, de la qual va ser comissari el magistrat jubilat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Àngel García Fontanet, explicava la vinculació del Palau amb importants episodis històrics de la ciutat de Barcelona, alhora que va permetre conèixer el funcionament i els protagonistes de l'Administració de justícia.

A més, s'edità un llibre commemoratiu del Palau de Justícia que repassa els antecedents, analitza l'arquitectura i la construcció de l'edifici i presenta les pintures i escultures que hi ha al seu interior. L'obra narra la història de les persones i els fets que han marcat la vida d'aquest emblemàtic edifici durant tot un segle.

Data d'actualització:  04.09.2008